Champagnehuizen

Wanneer je aan champagne denkt, dan denken de meeste mensen aan de grote en bekende champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Mercier en Pommery. Vaak hebben deze champagnehuizen enkele wijngaarden in hun bezit en komen de meeste druiven van andere druiventelers. Even wat feiten en cijfers om duidelijk te krijgen dat een champagne druiventeler niet altijd een champagne producent hoeft te zijn.

De champagnestreek kent zo’n 19.000 champagne druiventelers waarvan er slechts 2.124 ook daadwerkelijk champagne maken en verkopen. De meeste druiventelers hebben kleine waargaarden. Van de 2.124 wijnproducenten hebben er 30 meer dan 30 hectare wijngaarden.

Maisons, Cooperative, Vignerons
Wijnproducenten worden geclassificeerd in 3 categorieën.

Maisons – de grote bekende merken zoals Pommery
Cooperative – middelgrote producenten
Vignerons – kleine producenten

De Maisons hebben vaak ook enkele wijngaarden in hun bezit, maar niet genoeg om in hun behoefte te voorzien. Het bedrijf LMVH is de eigenaar van een aantal bekende merken zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Mercier. LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) produceert ongeveer 60 miljoen flessen per jaar op een totaal van 350 miljoen flessen voor de gehele champagne. De grote merken maken veelal gebruik van de druiven die worden geteeld door de druiventelers.

De Cooperative, de middelgrote champagnehuizen, produceren niet meer dan 30.000 flessen per jaar. Veelal verbouwen zij net als de kleinere vignerons hun eigen druiven. Een klein champagnehuis produceert rond de 15.000 flessen per jaar.

Plan je bezoek aan een champagnehuis
Ben je in de champagnestreek dan raden wij je aan om bij te proberen bij elke categorie champagne te proeven. De ervaring is zo anders, bij een maison is het gebruikelijk dat je een kaartje koopt voor een rondleiding en het proeven van glas champagne. Bij een cooperative vragen ze vaak ook een klein bedrag voor het proeven van 4 tot 6 champagnes. Dit bedrag hoef je vaak niet te betalen als je daadwerkelijk champagne koopt. Bij de vignerons lijkt het alsof je aanschuift aan de eettafel, de glazen die je proeft zijn vaak vol. Het is wel handig om een woordje Frans te spreken als je hierbij aanschuift, maar zeker niet noodzakelijk.

Maak een afspraak
Handig is ook om van te voren te laten weten dat je wilt langskomen, ook dit is niet noodzakelijk. Maar vooral bij de kleinere champagnehuizen kan het zo zijn dat ze net even boodschappen aan het doen zijn. Wij vinden het bezoeken van de middelgrote en kleinere huizen echt een feest en delen dan ook graag onze ervaring met jullie.

Weet dat er weinig tot geen verschil zit in de kwaliteit van de champagne. In het verleden was er de mythe dat alleen de grote champagnehuizen de beste champagne konden maken. Omdat zij de toegang hadden tot de beste druiven en superieure expertise zouden hebben op het gebied van mengen. Tegenwoordig zijn de kleinere huizen meer in trek (dat heeft ook onze voorkeur), dat heeft ermee te maken dat de champagne echt een stuk goedkoper is en ook de erkenning dat een kleinere producent mooie en goede champagne kan maken. Een goede fles champagne koop je bij de kleinere wijnboeren vanaf 15 euro.

Onze aanraders
Hieronder vind je wat ons betreft de absolute aanraders. Zoals onderstaande lijst doet vermoeden komen wij liever bij de kleinere champagnehuizen. Niet alleen omdat de flessen goedkoper zijn, maar ook omdat de kans heel groot is dat je in gezelschap van de producent de champagne degusteert.

Maisons
Pommery – grootste champagnehuis van Reims
Een bezoek aan het champagnehuis Pommery is zeker een aanrader. Er zijn verschillende soorten rondleidingen. Dit champagnehuis is ook op zondag open.

Mercier– Druiven uit het zuiden
Mercier heeft de meest kindvriendelijke rondleidingen, met een treintje door de wijnkelders!

Cooperative
Chassenay d’arce

Vignerons
Nowack
Yannick Prévoteau
Veuve Elénore
Andrieux Lefort
Edmond Bourdelat
Olivier et fils
Mondet Florent
Jacques Copin
Beerens
Philippe Fourrier
Jean Claude Perron
Nicolo et Paradis


Champagne Yannick Prévoteau

Het champagnehuis Yannick Prévoteau is een echt familiebedrijf dat al meer dan 5 generatie bestaat, (bijna) iedereen van de familie helpt een handje om…

Champagne Edmond Bourdelat

Champagne Edmond Bourdelat in Brugny

Gelegen op de zuidelijke helling van Epernay ligt het dorpje Brugny, waar champagnehuis Edmond Bourdelat bijna 4 hectare wijngaard heeft. Filosofie van het familiebedrijf…