Alle dorpen en gemeenten in de champagnestreek zijn ingedeeld op basis van hun lokatie, de Échelle des Crus. De Échelle des crus is in het Franse recht beschreven indeling van de gemeenten binnen de Appellation d’Origine Contrôlée Champagne. Alle gemeenten zijn ingeschaald op een schaal van 80 tot 100 procent.
- Grand Cru: dit is de indeling voor dorpen met een maximale score van 100%
- Premier Cru: deze indeling geldt voor dorpen met een score van 90-99%
- Cru: dit is de basisscore voor champagnedorpen en begint bij 80%
Deze indeling is al oud, van voor 1900, en misschien tegenwoordig een beetje achterhaald. De indeling kun je zien als een score die gebaseerd is op de ligging van de gemeente, en daarmee de kwaliteit van alle druiven uit die gemeente. Grand Cru champagne heeft met 100% de beste score. Premier Cru en Cru hebben een lagere score maar altijd met een minimum van 80%. Hoe hoger de score, hoe hoger de kwaliteit van de druiven wordt ingeschaald.
Grand Cru
Wanneer je op een champagneflesetiket ‘grand cru’ ziet staan, dan mag je aannemen dat de druiven indie gebruikt zijn voor deze fles afkomstig zijn uit een Grand Cru gemeente. Grand Cru gemeenten zijn zeldzaam, slecht 17 van de 301 gemeenten binnen de champagnestreek mogen de naam Grand Cru dragen. Bekende Grand Cru dorpen zijn Oger, Ay, Bouzy. Ben je in de gelegenheid om een Grand Cru dorp te bezoeken, dan moet je het zeker doen. Deze dorpen zijn heel trots op hun titel. De omstandigheden voor het verbouwen van champagne is er optimaal.
Premier Cru
Premier Cru champagne heeft op basis van de lokatie een iets mindere kwaliteit dan de Grand Cru. 34 van de 301 champagnegemeenten mogen deze titel dragen. Bekende Premier Cru dorpen zijn Dizy, Hautvillers, Pierry.
De overige 201 gemeente hebben de benaming cru.
Grand Cru wil overigens niet per se zeggen dat de kwaliteit ook daadwerkelijk beter is, of dat de champagne beter smaakt. Dit is een kwestie van smaak. wat wel vaststaat is dat een Grand Cru champagne zeldzamer is, en dus duurder.