De druiven die worden gebruikt voor de champagne

Champagne is een mousserende wijn waarvoor verschillende druivenrassen worden gebruikt. Elk van deze druivenrassen voegen hun eigen persoonlijke touch aan het drankje toe. De meest gebruikte druiven voor de champagneproductie zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Hoewel de meeste mensen denken dat champagne wijnen uitsluitend van deze drie druivenrassen, worden gemaakt, is dat niet helemaal waar. In de champagnestreek zijn nog vier andere druiven toegestaan, namelijk Arbane, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot Gris.

Tot aan het einde van de 19e eeuw werden alle zeven druivenrassen gebruikt. De voorkeur was om een grote mix aan druivenrassen te gebruiken om champagne te maken. Om de kwaliteit van de champagne te verbeteren werd er afgesproken om voornamelijk de drie belangrijkste druivenrassen te gebruiken. Deze druivenrassen hebben een goed evenwicht tussen suiker en zuurgraad om een rijke subtiele smaak te krijgen met veel bubbels in je glas! 

De drie belangrijkste druivenrassen

Pinot Noir
Pinot Noir is een donkere druif (zoals de naam al verklapt). In Frankrijk wordt de druif Précoco genoemd, omdat de druif vroeg rijpt. Deze druif geeft de champagne body en pit. Een champagne met Pinot Noir hebben als kenmerk dat ze aroma’s hebben van rood fruit en bloemen. 

Chardonnay
De chardonnay is een witte druif en het belangrijkste druivenras in de Côte des Blanc. De druif zorgt voor een heerlijke frisheid aan de champagnes. Chardonnay geeft een bloemige, citrusachtige en soms minerale tonen af aan de champagne. Het is een ideale druif om wijnen van te maken die goed kunnen verouderen. 

Pinot Meunier
Pinot Meunier is een blauwe druif, maar met wit sap en kan vooral goed groeien en rijpen op kleiachtige bodems. Dit druivenras is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, vooral vorst, in tegenstelling tot Pinot Noir en Chardonnay. Omdat de druif later in het jaar ontkiemt blijven de knoppen langer beschermd. Een champagne met Pinot Meunier geeft de champagne een soepele, fruitige en meer ronde smaak. 

De overige druivenrassen voor champagne

Arbane: Dit druivenras is relatief onbekend en wordt niet vaak gebruikt. Dat komt voornamelijk omdat de druif moeilijk is om mee te werken, het is niet erg bestand tegen slecht weer en moeilijk te persen. Een champagne met Arbane levert een voortreffelijke finesse. De druif brengt zowel bloemige als fruitige tonen. 

Petit Meslier: Ook dit druivenras wordt niet vaak gebruikt, dat heeft vooral te maken omdat de opbrengst laag is. De druif groeit in kleine trossen met kleine druiven en is niet winterhard. Wanneer de Petit Meslier in champagne wordt gebruikt geeft het de wijn een rokerig bouquet dat doorwerkt in de mond.  

Pinot Gris: Deze druif is nauw verwant van Pinot Noir. De druif heeft een laag zuurgehalte en geeft de champagne rokerige en nootachtige tonen. De bijnaam voor deze druif is Enfumé.

Pinot Blanc: Dit druivenras hoort ook bij de Pinot familie. Het druivenras is pittig en vol van smaak. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *