De champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, op nog geen 5 uur rijden vanaf Utrecht. Alleen de mousserende wijnen uit deze regio mogen de naam champagne dragen. De champagnestreek bestaat uit 34.000 hectare aan wijngaarden, wat jaarlijks meer dan 320 miljoen flessen champagne oplevert. Hiervan wordt iets meer dan de helft geconsumeerd in Frankrijk, de overige flessen worden wereldwijd geëxporteerd.
In de champagnestreek zijn zo’n 16.000 champagneboeren actief. Boeren en champagnehuizen werken samen als het gaat om het verzorgen en behouden van de wijngaarden. Er zijn 360 grandes maisons, die slechts 10% van de wijngaarden bezitten, maar toch produceren zij 70% van alle champagne. De meeste druiven worden dus ingekocht bij de boeren.
Koel klimaat en een bijzondere bodem
Meer dan 90 miljoen jaar geleden is in deze regio in het noorden van Frankrijk een kalkbodem ontstaan door het terugtrekken van het water van een binnenzee. Er ontstond een zachte bodem waardoor de wortels van de wijnranken diep in de bodem kunnen wortelen zodat ze beter de verschillende mineralen op kunnen nemen.
De kalkrijke bodem en het koele klimaat zorgen voor de complexe aroma’s en bijzondere verfijnde smaak van de druiven, naast de ervaring van de champagnehuizen die hun ziel en zaligheid geven om de beste champagne te produceren.
De champagnestreek is opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk gebied en kent 5 regio’s.
- Montagne de Reims
De wijngaarden in deze regio vind je in het bosrijke gebied tussen de steden Reims en Epernay. Op de meeste wijngaarden wordt de druif Pinot Noir verbouwd, de Chardonnay en Pinot Meunier wijngaarden vind je in deze regio veel minder. Het grootste wijnhuis van Reims ligt ook in deze regio, Pommery. Ook een aantal andere bekende champagnehuizen zijn in deze regio gevestigd: G.H. Mumm, Veuve Clicquot en Taittinger.
- Vallée de la Marne
Vallée de la Marne ligt aan de rivier de Marne, de rivier is van oudsher belangrijk voor de regio. Niet alleen voor de vruchtbare grond die ontstaat, maar ook voor de belangrijke handelsroute voor het vervoeren van druiven en de wijnen. Rij je door dit gebied, dan zijn de vele wijngaarden niet te missen die tussen de dorpjes liggen. Door de bodem van Vallée de la Marne kan de Pinot Meunier hier goed en snel groeien. - Côte des Blancs & Epernay
In de regio Côte des Blancs ligt de hoofdstad van de Champagnestreek: Epernay. De meest bekende straat in deze regio (maar ook van de champagnestreek) is Avenue de Champagne. Aan deze lange avenue zijn de bekende champagnehuizen gevestigd zoals Moët & Chandon, Pol Roger, Piper Heidsieck en Mercier. Deze regio is anders dan de overige noordelijke regio’s van de champagnestreek. Het landschap heeft meer heuvels, waar op de hellingen de wijngaarden met diepe ravijnen te vinden zijn. Hier is het zeer geschikt voor de Chardonnay om te groeien. In deze regio vind je veel Grand Cru dorpen zoals Oger. - Côte des Bar
Côte des Bar ligt in het zuidelijke deel van de champagnestreek, op de grens met de Bourgogne. Deze regio ligt in het departement Aube. De kenners zeggen dat de bubbel in je glas hier fijner en authentieker is dan in de noordelijke regio’s van de champagnestreek. - Côte de Sézanne
Côte de Sézanne wordt door de moerassen van Saint Gond gescheiden van Côte des Blancs. Net als Côte des Blancs domineert hier de druif Chardonnay alleen is de druif hier voller, fruitiger met veel expressie omdat druif beter kan rijpen doordat de meeste wijngaarden op het zuidoosten liggen.